Uit de Bode van 17-02-2021

Als fietsen niet mogelijk is.  

Foto: Ferdinand Lakens

Trappistentrappers ingesneeuwd

Zelden werden er door Trappistentrappers zo weinig kilometers gemaakt als afgelopen week. Een dik pak sneeuw en strenge vorst maakte fietsen onmogelijk.

Fietsen, het ging gewoonweg niet door hevige sneeuwval en extreme kou, voor onze begrippen dan toch. Wegen en fietspaden waren onbegaanbaar en bevriezingsverschijnselen lagen op de loer. Die enkeling die toch een wanhopige poging waagde kwam vaak ten val op de verraderlijk gladde ondergrond en mocht al blij zijn er zonder kleerscheuren vanaf te komen. Daarbij kon het ook nog eens ijzig koud zijn en dan was het toch al geen pretje om buiten te zijn. Dat wil niet zeggen dat iedereen stil heeft gezeten. We hebben een aantal fanatieke schaatsers in de gelederen die volop profiteerden van het natuurijs. In het tweede gedeelte van vorige week grepen zij deze geboden kans met beide handen aan. Er is ook veel gewandeld en er werd zelfs een poging gedaan tot bobsleeën met de fiets maar dat is niet echt voor herhaling vatbaar.

Op de rollen
Wat wel een succes bleek te zijn was het fietsen op de rollen. Hoewel, echte rollen zijn er tegenwoordig bijna niet meer, het zijn nu vooral fietstrainers waarvan de Tacx wel de bekendste is. Doe je dat met Zwift, een interactieve indoor trainingsapp, dan kun je wereldwijd met of tegen elkaar fietsen over de meest uiteenlopende virtuele routes en daar is heel veel gebruik van gemaakt. Het is niet het echte werk maar komt wel dicht in de buurt.

Steunpakket
We hebben het altijd wel over de studenten, jongeren, kleine ondernemers enzovoorts maar wat te denken van de recreatieve wielrenner die al geruime tijd met z’n ziel onder de arm loopt. Vooral afgelopen week was voor velen een absoluut dieptepunt waarbij het winterse weer voor een nog strengere lockdown zorgde. Gedwongen thuis blijven, in je eigen kleine bubbeltje. Zo mogelijk nog minder sociale contacten dan voorheen en nauwelijks lichaamsbeweging (hooguit even de hond uitlaten). Opkomende licht depressieve gevoelens bij de gedachten niet naar buiten te kunnen om te fietsen. Bij gebrek aan beter dan maar enige tijd uitzichtloos op de Tacx doorbrengen en geen meter vooruit komen. Om moedeloos van te worden. We rekenen dan ook op een stevig steunpakket en natuurlijk voorrang bij het vaccineren.

Lente
Voor de tweede keer dit seizoen moest een herstart van de Trappertjes worden uitgesteld. De boosdoeners waren deze keer sneeuw en vorst, dat zal u niet ontgaan zijn. Dit jaar ook geen Koos Moerenhout Classic en geen Ronde van Vlaanderen Cyclo in april en wie weet wat daar allemaal nog meer bij zal komen. Maar terwijl al die afgelaste en uitgestelde evenementen ons rond de oren vliegen komt toch de lente stilletjes alweer in zicht. Komend weekend is ons al een voorproefje beloofd met temperaturen tot boven de vijftien graden. Dat wordt genieten, lekker allemaal weer naar buiten een rondje fietsen. Binnen een week van strenge vorst naar bijna zomerse temperaturen, de sneeuw is nog niet weg of de korte broek kan alweer aan. Zo hard kan het gaan!

Delen via:

Copyright © WTC de Trappistentrappers 2020.

                             Made by GvG