Fietspraat van 07-04-2021

Vlnr Frans van Saane, Johan Nouws en Dennis-Jan Groen voor Café van T, thuishonk van WTC de Trappistentrappers.                  

Foto: Charles van Campenhout

WTC de Trappistentrappers bestaat 40 jaar
(Door Addo Sprangers)

WERNHOUT – Het is voor De Trappistentrappers nog heel even geduld hebben, maar komende zaterdag kan de overal in regio bekende wielertoerclub weer een historisch feitje afvinken: de club bestaat dan officieel veertig jaar. In al die tijd is er één ding onveranderd gebleven, zo maken de prominente clubleden Johan Nouws, Frans van Saane en Dennis-Jan Groen duidelijk: “Wij gaan als familie met elkaar om.”

Die onderlinge verbondenheid kenmerkt de club al vanaf het allereerste begin, weet medeoprichter Johan Nouws. Vóór de officiële oprichting van WTC De Trappistentrappers al besloot hij samen met een club voetbalvrienden om in de zomermaanden de conditie op peil te houden door te gaan fietsen. Dat gebeurde toen nog op zaterdagavond, zodat er na de sportieve inspanningen ook nog een gezellige nazit kon worden gehouden. Omdat er hierbij regelmatig een trappistenbiertje werd genuttigd, was een toepasselijke naam voor het toen zo’n 25 leden tellende wielergezelschap snel gevonden: De Trappistentrappers. “Vanwege de inspanningen moesten de suikers natuurlijk even worden aangevuld,” legt Nouws met een brede glimlach uit. “Al hebben we nooit iemand gepusht om in het café te komen.”
Dat café was van oudsher Café Stuivezand in Zundert. Sinds 2018 echter geldt Café van T in Wernhout als thuishaven van de ‘Zundertse’ toerclub.

Aantrekkingskracht
De club bleek over een bijna magnetische aantrekkingskracht te beschikken, want in de loop der jaren is het aantal leden explosief gegroeid. Momenteel staat de teller op 307 leden, waarvan er zo’n 200 actief zijn. De ledengroei zorgde er wel voor dat WTC De Trappistentrappers anders moest worden ingericht, meldt voormalig voorzitter Frans van Saane die van 2007 tot 2016 de voorzittershamer hanteerde.

Commissies
In het eerste jaar na de oprichting van de club werden er twee verschillende wielergroepen in het leven geroepen. Dat zijn er later vijf geworden. Ook de veiligheid is een steeds belangrijker aspect geworden. Daaraan is de laatste twintig jaar binnen de club veel aandacht aan besteed. Je bent immers niet alleen op de weg. Hiernaast zijn we gaan werken met commissies die ook operationele taken uitvoeren, zodat het bestuur zich nog uitsluitend met het beleid hoeft bezig te houden. Familiewaarden blijven echter onverminderd belangrijk. Alles is gericht op verbondenheid.”

Trappertjes
Vanuit dat oogpunt krijgt ook de jeugd binnen WTC De Trappistentrappers veel aandacht. Dat was 26 jaar geleden al het geval met de organisatie van veldtoertochten voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Door verminderde interesse vanuit de jeugd echter besloot het bestuur van de club om het in 2017 over een andere boeg te gooien met de introductie van een nieuw initiatief voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar: De Trappertjes. “Dat slaat enorm aan,” vertelt de huidige voorzitter Dennis-Jan Groen. “We hebben inmiddels als 25 Trappertjes als lid kunnen noteren, terwijl er al regelmatig zo’n 25 andere kinderen mee komen rijden. Hopelijk blijft een aantal van die kinderen fietsen, zodat er straks vanaf 12 jaar ook weer met een jeugdgroep kan worden gestart.”

Delen via:

Copyright © WTC de Trappistentrappers 2020.

                             Made by GvG